top of page

Zelfmassage: drie manieren om jouw lichaam te helpen


Naar een masseur gaan kan veel verlichting geven bij bepaalde klachten en kan een algeheel gevoel van diepe ontspanning brengen. Het is fijn om een afspraak om de zoveel tijd in te plannen om weer even bij jezelf in te checken. Dit is echter niet altijd mogelijk. Daarnaast kan het zijn dat je overdag klachten begint te krijgen in je lichaam en je niet meteen terecht kan. Dan is het fijn om zelf iets te kunnen doen om de klachten te verminderen. Heb je een lieve vriend of vriendin die je kan helpen met een massage? Dan is dat natuurlijk altijd welkom (tenzij het wel een erg hardhandige massage wordt). Maar als je alleen thuis bent of niet in de gelegenheid bent om door iemand gemasseerd te worden, is het fijn om wat achter de hand te hebben. Ik neem je mee door drie lichaamsdelen heen die je zelf kan masseren.


Voordat je begint: wat is je doel met de massage?

Voordat je begint met de massage is het fijn om voor jezelf te weten wat je doel is achter de massage. Check eerst bij jezelf wat precies je klachten zijn. Is je doel klachtvermindering? Ga dan niet meteen stevig masseren. Het is fijn om de kracht op te bouwen. Wil je juist dichter bij jezelf komen en door middel van massage weer in je lichaam komen? Kijk dan of je de massage rustiger aan kan doen. Het is namelijk moeilijker om een zachte en rustige aanraking aan te gaan dan een harde en snelle aanraking. Bij de eerste soort aanraking kom je dichter bij jezelf. Bij een snelle aanraking kan je juist verder van jezelf af komen te staan.


Zelfmassage van je gezicht en hoofd

Heb je vaak last van hoofdpijn na een lange dag werken? Dan kan een massage van je hoofd en gezicht erg fijn zijn. De volgende technieken kunnen je daarbij helpen:

  1. Wrijf zachtjes met je handen over je gezicht alsof je je gezicht met water aan het wassen bent. Deze techniek kan je tussen alle andere technieken door toepassen als rustpunt.

  2. Maak vervolgens met je vingertoppen kleine rotaties over je kaken tot aan de onderkant van je oren, over je jukbeenderen en over je voorhoofd. Vergeet niet de rotatie toe te passen bij je haargrens.

  3. Begin bij het middelste gedeelte (het dichtste bij je neus) van je wenkbrauw en maak een rondje om je ogen (zorg ervoor dat je je ogen niet raakt). Geef vervolgens lichte druk bij de kuiltjes aan de binnenkant van je ogen bij je neusbrug. Let op: de druk geven kan niet worden gedaan als je zwanger bent. Dit is namelijk een contractiepunt. Tijdens de zwangerschap mag sowieso geen drukpuntmassage gegeven worden.

  4. Plaats je vingertoppen op je slapen en maak een rotatie op je slaap. Draai met je vingers omlaag naar het lichaam toe. Dit helpt bij hoofdpijn.

  5. Pak je oorlel vast tussen je duim en wijsvinger en maak kleine rotatie over de oorlel en omhoog langs de gehele oorschelp.

  6. Ga vervolgens met je handen door je haar alsof je je haren aan het wassen bent. Neem hier rustig de tijd voor.

  7. Eindig de mini-massage door je handen even te laten rusten op je gezicht over je ogen heen.

Zelfmassage van de benen

Als je vaak last hebt van vermoeide benen of van kramp, dan kan het erg fijn zijn om jezelf te masseren. Massage van de benen kan ook gebruikt worden om weer bij jezelf in te checken en met bewustwording te masseren. Dit is bijvoorbeeld van toepassing als je weer leert om je lichaam te accepteren, jezelf weer leert aanraken of om weer in contact te komen met je lichaam. Dit is fijn om in stapjes en met geduld zelf te doen. Heb je hier veel moeite mee? Kijk dan of je dit met bijvoorbeeld een haptonoom kan bespreken als je hier verder aan wilt werken. De massage die hier wordt besproken is vooral gericht op vermoeide benen en kramp.

  1. Begin met olie of lotion aanbrengen op de benen. Het is handig om onder je benen een handdoek te leggen en met je benen rechtuit te zitten.

  2. Zet je handen naast elkaar bovenaan in het midden van je been. Ga met een soepele beweging met een vlakke hand naar je knie. Aangekomen bij je knie ga je met je handen weer terug omhoog aan de zijkanten van je been.

  3. Verdeel je been denkbeeldig in drie vlakken (zijkant van het been, bovenkant van het been en binnenkant van het been). Masseer vervolgens met een vlakke hand elke baan. Wil je iets meer druk aan de zijkant van je been? Plaats dan je vingers wat krommer op je been en zet met je vingers kracht. Je kunt ook met je duimmuis meer kracht zetten. Deze techniek kan zowel met de vlakke hand per baan of hand over hand over de baan heen.

  4. Herhaal stap 2 om rust te brengen in je massage. Dit is de terugkerende techniek.

  5. Draai vervolgens met je handen rondjes over de knie. Zet hier niet teveel kracht bij en kijk wat je aankan.

  6. Gebruik stap 2 om vervolgens je onderbeen te masseren. Pak vervolgens de zijkant van je kuit tussen je duim en vingers en maak kleine knedende bewegingen. Dit kan erg gevoelig zijn. Zet hier dus niet gelijk teveel kracht bij.

  7. Eindig altijd met stap 2 over het gehele been en laat je been rusten.

Zelfmassage van de handen

De handen worden vaak vergeten, maar hier kan heel veel spanning in zitten. Jezelf een massage geven van de handen is gemakkelijk te doen en kan snel al verlichting geven. De mini-massage gaat als volgt:

  1. Voordat je begint met de massage maak je draaiende bewegingen met je pols en knijp je je hand tot een vuist en laat je weer los.

  2. Begin door de olie of lotion aan te brengen. Maak een grote cirkelende beweging met je duim over de handpalm.

  3. Maak vervolgens kleine roterende bewegingen op de kussentjes op je hand (net onder je vingers).

  4. Pak het stukje vel tussen je duim en wijsvinger vast met je duim en wijsvinger van de andere hand en kneed rustig dit gedeelte van je hand.

  5. Draai vervolgens je hand om en maak dezelfde grote cirkelende bewegingen met je duim over de rug van je hand.

  6. Beweeg met je duim vanaf het begin van je vingers tussen je botjes door naar je pols.

  7. Pak vervolgens elke vingers los vast en trek elke vinger voorzichtig iets van je hand af terwijl je met je vingers over de vinger heen glijdt.





Recente blogposts

Alles weergeven

Eerste hulp bij zelf massages geven

Na een lange werkdag kan je vaak wel een massage gebruiken. Nu is het niet altijd mogelijk om naar een masseur te gaan en kan het extra fijn zijn als jouw vriend of vriendin je een ontspannende massag

bottom of page