top of page

Bindweefselmassage bij chronische pijn


Verklevingen, bindweefselmassage, cupping

Bindweefselmassage is een stevige massage. Dat maakt dat de massagevorm niet snel wordt toegepast bij chronische klachten. Toch is het van belang om te kijken wat het voor je kan betekenen.


De werking van bindweefselmassage en cupping

Bindweefselmassage en cupping hebben dezelfde werking. Het werkt beide op het bindweefsel. Bindweefsel ligt als een soort visnet door je hele lichaam heen. Het ligt in de huid, om de spieren en om de organen. Wanneer het bindweefsel aan elkaar geplakt raakt, ontstaan er zogenaamde verklevingen. Deze verklevingen ontstaan bijvoorbeeld een verkeerde houding, een grote fysieke prestatie leveren of veel stress. Door de verklevingen ontstaan er blokkades in het lichaam. Doordat het bindweefsel overal in het lichaam te vinden is, hebben verklevingen ook invloed op de werking van de bloedsomloop, de zenuwen en de lymfen. Wanneer het bindweefsel weer los wordt gemaakt, kan dit letterlijk voelen alsof je weer meer adem krijgt en het lichaam weer beter begint te stromen.


Een pijnlijke massage

Bindweefselmassage wordt gezien als een pijnlijke massage. Dit komt doordat het losmaken van de verklevingen voelt als het prikkeldraad wat vroeger bij elkaar werd gedaan. Het is een scherpe, ijzige pijn. Belangrijk daarbij is dat de pijn meteen weggaat op het moment dat de massage stopt. Doordat het een pijnlijke massage is, kan je lichaam hier ook eerder op reageren. Dit maakt dat de masseur goed let op hoe jouw lichaam reageert op de massage en of het nog te doen is voor jou.


Bindweefselmassage bij chronische pijn

Doordat het een pijnlijke massage is wordt het niet vaak gegeven bij chronische klachten. Toch ben ik van mening dat dit in sommige gevallen wel handig kan zijn. Het is wel van groot belang om daar een goed behandelplan voor te hebben. Ik gebruik bindweefselmassage bijvoorbeeld om het lymfestelsel weer op gang te krijgen. Als jij bijvoorbeeld vocht hebt dat maar blijft hangen in de benen, dan kan een verkleving in de bil hier de oorzaak van zijn. Door kort de verkleving weg te halen, kunnen de lymfen weer doorstromen. Manuele lymfedrainage kan ook helpen bij chronische klachten om het lichaam op te schonen. Hiervoor is het wel van belang om de blokkades eerst weg te halen voordat het lichaam kan doorstromen. Het gaat er altijd om hoe de massage wordt gegeven, in welke situaties en of het op maat gemaakt is. Een bindweefselmassage kan ook in mate gegeven worden in kleine stapjes.

Recente blogposts

Alles weergeven

Eerste hulp bij zelf massages geven

Na een lange werkdag kan je vaak wel een massage gebruiken. Nu is het niet altijd mogelijk om naar een masseur te gaan en kan het extra fijn zijn als jouw vriend of vriendin je een ontspannende massag

Comments


bottom of page