top of page

De kracht van aanraking


Aanraking, massage, aanraking uit respect

Bijna iedereen heeft wel de behoefte aan aanraking. Dit kan sensueel zijn, maar het kan ook al een hand op je schouder zijn. Daarin heeft elk persoon weer zijn eigen voorkeur en is het geheel afhankelijk van wie de aanraking geeft. Tegenwoordig kent bijna iedereen wel de term huidhonger. Het principe dat mensen na een lange tijd geen aanraking te hebben gehad, weer behoefte hebben aan die vorm van contact. Dit was ook te zien aan de volle agenda's van masseurs die weer aan de slag mochten na de lockdown. Er zit meer onder aanraking dan mensen vaak verwachten. Ik neem je graag mee in de kracht van aanraking, de grenzen hiervan en een mooi voorbeeld binnen de massagevormen.


De behoefte aan aanraking

Zoals Margaret Atwoord het zo mooi omschreef is aanraking de eerste taal die wij leren spreken. Dit leren wij al voordat we leren praten. Het is een taal die wij leren om affectie naar een ander te tonen. Om te laten weten dat we er voor die persoon zijn. Het kan vaak meer zeggen dan dat we in woorden kunnen uiten. Vanaf de zwangerschap gebruik je het eigenlijk al. Als je je kindje voelt trappelen leg je je hand op de buik om hem of haar te laten voelen dat je er bent. Na de bevalling gebruik je aanraking om je kindje te kalmeren en wordt huid op huid contact aangeraden om de gezondheid van je kindje te verbeteren. Het kan daarbij helpen bij het kalmeren van de hartslag en de ademhaling van het kindje en kan stress verminderen.


In zijn boek Touch is really strange schrijft Steve Haines dat de voordelen van huid op huid contact op latere leeftijd nog goed te zien zijn. Kinderen die dit na de geboorte hebben gehad, hebben, als zij tien jaar oud zijn, minder stress en slapen beter. Op een latere leeftijd zie je bij kinderen dat ze tussen het spelen door even naar de ouder toe gaan om kort een aanraking te ervaren. Als ze ouder zijn wordt dit contact opgezocht met vrienden en kan een hand op iemands rug een manier zijn om een diepere connectie binnen de vriendschap aan te gaan. Natuurlijk kennen we ook de eerste spannende aanraking tussen geliefden waarbij de spanning te ervaren is of de aanraking wel goed ontvangen wordt. Een geheel andere vorm van aanraking, maar op zichzelf heel krachtig. Later in de relatie kan bij iemand liggen, een knuffel krijgen of een hand vasthouden je kracht geven of rust in moeilijke tijden. Als je volwassen bent worden de knuffels vaak wat schaarser, maar blijven ze net zo waardevol. Een oprechte knuffel omdat iemand met je meeleeft of juist heel blij voor je is. Tot aan het moment van overlijden waarbij iemand je hand kan vasthouden om te laten weten dat hij of zij bij je is en voor je zorgt. Het zijn allemaal verschillende vormen van aanraking waarin veel boodschappen verborgen zitten. Van liefde tot aan hoop en zorgen voor.


Margaret Atwood (2000): ‘Touch comes before sight, before speech. It is the first language and the last and it always tells the truth.

De dubbele kanten van een aanraking

Het is zelfs zo als we geen aanraking hebben ervaren in onze vroegere jaren, dat we moeite hebben met het leggen van relaties op latere leeftijd. Ook in onze laatste levensjaren als wij ouder zijn is aanraking nog erg van belang. Wanneer we geen aanraking ervaren kan dit leiden tot depressie en eenzaamheid. Een belangrijk punt hierin is wie je aanraakt en op welke manier je wordt aangeraakt. De intentie van de ander staat daarbij centraal. Jij weet zelf heel goed wanneer de aanraking goed voor je is en het goed voelt.


Niet elke aanraking is fijn. Dit kan ook al een hand op je schouder zijn waar je je niet op je gemak bij voelt. Jij bent daarin bepalend of je die aanraking wil ontvangen. Wil je dit niet, dan heb je alle recht om hier duidelijk je grenzen in kenbaar te maken. Andersom geldt dit natuurlijk ook in de vorm van de ontvanger van jouw aanraking. Vaak zit er ook een spanning rondom aanraking. Weet dat als je er zelf behoefte aan hebt om iemands hand te pakken, dat je ook zelf die stap kan zetten. De ander laat over het algemeen snel weten of dat wel of niet fijn is. Respecteer het dan ook altijd als de ander daar geen behoefte aan heeft.


Massage en aanraking

Ditzelfde geldt voor een massage. Jij bepaalt wat je gemasseerd wil hebben tijdens de massage. Ook als het niet fijn voelt tijdens de massage om bijvoorbeeld je benen te laten masseren, kan je dit altijd aangeven. De masseur kan op elk moment de massage aanpassen. Wil je graag zekerheid tijdens de massage en vraagt de masseur niet wat je graag gemasseerd wil hebben? Geef het dan zelf duidelijk aan.


Specifiek binnen de massagevormen bestaat er de haptische massage. De haptische massage komt vanuit de haptonomie en is gericht op bewust weer je lichaam voelen door middel van aanraking en rustige massagetechnieken. Wederom bepaal jij wat er gemasseerd wordt. Het is een rustige massagevorm waarbij er emoties omhoog kunnen komen. Dit komt doordat door de rust en focus op je lichaam, je lichaam en je geest de ruimte zien om dingen naar boven te laten komen. Je kan er zelf voor kiezen of je hierover iets wil delen of dat je het er gewoon wil laten zijn. De haptische massage is een massage die veel innerlijke rust kan brengen en je kan helpen bij het ruimte krijgen voor een diepe zucht van loslaten. Voorop staat dat de aanraking vanuit respect wordt gedaan, zowel naar jou als degene die op de tafel ligt als naar de masseur zelf. De massage maakt dat beide personen veel kunnen loslaten tijdens de massage en de dagen erna.


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Eerste hulp bij zelf massages geven

Na een lange werkdag kan je vaak wel een massage gebruiken. Nu is het niet altijd mogelijk om naar een masseur te gaan en kan het extra fijn zijn als jouw vriend of vriendin je een ontspannende massag

Comments


bottom of page