top of page

Eerste hulp bij zelf massages gevenNa een lange werkdag kan je vaak wel een massage gebruiken. Nu is het niet altijd mogelijk om naar een masseur te gaan en kan het extra fijn zijn als jouw vriend of vriendin je een ontspannende massage kan geven. Nu hoor ik in mijn praktijk dat niet iedereen daar even bekwaam in is, maar met de juiste tips kom je al heel ver. Ik neem je mee in zes makkelijke tips die je massage al meteen naar een hoger niveau tillen.


Effleurages zijn je beste vriend

Schrik niet, het klinkt moeilijker dan het is. Een effleurage is een lange strijking over het lichaam. Een effleurage zorgt er voor dat er meer ontspanning komt in het lichaam en dat het lichaam al zelf aan de slag gaat met het opknappen van het lichaam. Ik neem als voorbeeld de effleurage bij de rug. Stel je voor dat je een grote acht over de rug heen maakt vanaf de onderrug naar de schouders. Je begint met beide handen verticaal langs de ruggengraat (let erop dat je niet op de ruggengraat zelf masseert) en trek een rechte lijn naar boven. Vervolgens maak je met je handen een ruime acht langs de zijkanten weer naar beneden. Zo heb je de gehele achterkant van de rug gemasseerd zonder veel moeite en bereik je meteen ontspanning. Er zijn veel opties mogelijk binnen de effleurages, dus experimenteer er vooral mee!


Blijf rustig tijdens de massage

Tijdens het masseren kan het zijn dat je wegschiet in je hoofd en ondertussen met andere dingen bezig bent. Dit kan er toe leiden dat je opeens een stuk sneller gaat masseren of harder gaat masseren. De gouden regel daarbij is: als jij rustig masseert, wordt degene die je masseert ook rustiger. Dit geldt ook voor de druk die je gebruikt tijdens de massage. Vraag van tevoren of je vriend of vriendin een stevige of lichte massage wil. Na een lange werkdag kan een lichte massage juist erg fijn zijn om het lichaam tot rust te brengen. Zorg ervoor dat je je massage goed aanpast aan de wensen. Dan kan diegene er nog meer van genieten.


Gebruik genoeg olie

Zeker bij mannen met haar op het lichaam is het fijn als je genoeg olie gebruikt. Je hebt geen zin in een schurende huid of haren die eruit worden getrokken. Je hoeft niet een hand vol met olie te hebben, maar kijk eens of je met drie pompjes van de oliefles het redt. Dit is ook afhankelijk van de grootte van iemand. Als iemand twee meter lang is heb je logischerwijs meer olie nodig. Houd daarbij altijd een klein handdoekje bij de hand zodat je, wanneer je teveel olie hebt gepakt, het aan het handdoekje wat kan afvegen. Als je teveel olie hebt gepakt, kan het zijn dat je teveel glijdt met je handen en hierdoor geen grip meer hebt. De eerste keer is het nog experimenteren, maar daarna weet je al snel hoeveel olie je nodig hebt. Houd er dan wel in de wintermaanden rekening mee dat de huid droger kan zijn en je hierdoor meer olie nodig hebt.


Ga op je gevoel af

Je hoeft niet de termen en technieken te weten die een masseur weet. Het belangrijkste is dat je je gevoel volgt en vertrouwen in jezelf hebt dat je je best doet en het al snel ontspannend is. Bespreek met je vriend of vriendin dat diegene het aangeeft als er iets niet fijn is. En weet vooral: als iemand stil is, is diegene hoogstwaarschijnlijk aan het genieten. Niets om je zorgen over te maken!


Zorg voor een goede houding en bouw het op

Het is niet de bedoeling dat je zelf na het geven van een massage er zelf ook één kan gebruiken (al kan een uitwisseling natuurlijk wel fijn zijn). Zorg ervoor dat je een goede houding hebt met een rechte rug en dat je masseert vanuit je lichaamsgewicht. Ga er daarnaast ook niet meteen vanuit dat je een uur lang kan masseren achter elkaar. Je kan het langzaam opbouwen en zult merken dat je al snel meer getrainde handen krijgt en het langer volhoudt.


Hoofdmassages zijn altijd goed

Vind je het maar lastig om een massage te geven en weet je niet waar je moet beginnen? Start dan bij een hoofdmassage. Een hoofdmassage is een massage van de schedel (dus laat het gezicht vooral voor wat het is). Veel mensen doen het al en wordt ook wel kriebelen genoemd. Het met je handen gaan door iemands haar. Je kan daarbij denken aan met de vlakke hand over iemands hoofd gaan, rotaties maken met je vingers op het hoofd of zachtjes trekken aan de haren bij de haarlijn. Over het algemeen vallen mensen bij deze massage snel in slaap of worden er erg slaperig en ontspannen van. Een hoofdmassage is door iedereen goed uit te voeren. Let er vooral op dat je niet te snel gaat en niet teveel druk zet. Dan is het al heel snel goed. Een meevaller bij de hoofdmassage: je wordt er vaak zelf ook moe van en kan daarna heerlijk naar je bed toe.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page