top of page

Massage bij fibromyalgie: de fibromassage

Bijgewerkt op: 5 jan. 2023


Massage bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische vorm van pijn waar veel mensen last van hebben. De pijn begint meestal op een enkele plek en kan zich door de tijd heen steeds verder verspreiden door jouw lichaam. De pijn is vaak te voelen in de spieren en het bindweefsel. Naast pijn hebben mensen vaak last van stijfheid, vermoeidheid en slaapproblemen.


Fibromyalgie is voor iedereen weer anders


Dit maakt het een lastige diagnose om te stellen, doordat het per persoon een verschillende uitwerking heeft. Daarnaast is er geen duidelijke uitslag van bijvoorbeeld bloedonderzoek of een röntgenfoto die laat zien dat je fibromyalgie hebt. Dit maakt het een lastige diagnose om mee om te gaan, naast natuurlijk het feit dat je veel klachten hebt en de pijn je uitput.


De fibromassage

De massage voor fibromyalgie, ook wel fibromassage genoemd, is voor iedereen weer anders. Dit is afhankelijk van wat jij fijn vindt qua massage. Sommige mensen houden van meer druk tijdens de massage en andere juist van minder. Dit is ook afhankelijk van hoeveel pijn je op dat moment hebt. De massage kan daarbij gericht zijn op drie verschillende punten: het verbeteren van de slaap, pijnverlichting of het verminderen van hoofdpijn. Elke richting heeft weer een andere invulling van de massage. Mocht je last hebben van fibromyalgie, dan is het niet verplicht om een fibromassage te boeken. Een normale ontspanningsmassage kan ook fijn zijn. Pas wel op met stevigere massages. Dit heeft een groter na-effect na de massage.


Verbeteren van de slaap

De massage gericht op het verbeteren van slaap is een zeer rustige massage. Je lichaam wordt aan de voor- en achterkant zacht gemasseerd met een lichte wiegende beweging. Dit zorgt ervoor dat je de rust steeds meer kan toelaten en soms zelfs tijdens de massage zelf in slaap valt.


Pijnverlichting

Pijnverlichting is altijd fijn bij fibromyalgie en is verre van een pijnlijke massage. Bij de massage gericht op pijnverlichting haal ik triggerpoints bij de spieren weg. Zo ontstaat er automatisch minder pijn. Bij mensen met fibromyalgie zijn er vaak veel triggerpoints te vinden in het lichaam. Dit geeft al snel verlichting bij het weghalen van de triggerpoints.


Vermindering van hoofdpijn

Tot slot zijn er technieken speciaal gericht op het verminderen van hoofdpijn. Dit is een zachte massage van het hoofd, gezicht, de schouders en de nek. Er worden daarnaast punten meegepakt vanuit de Oosterse massages om de verlichting te vergroten. Het is wederom een rustige, ontspannen massage.

Recente blogposts

Alles weergeven

Eerste hulp bij zelf massages geven

Na een lange werkdag kan je vaak wel een massage gebruiken. Nu is het niet altijd mogelijk om naar een masseur te gaan en kan het extra fijn zijn als jouw vriend of vriendin je een ontspannende massag

Comentários


bottom of page