top of page

Triggerpointmassage bij chronische pijn

Bijgewerkt op: 5 jan. 2023


Triggerpoints, chronische klachten, fibromyalgie

Bij chronische pijn heeft iemand vaak constant pijn op verschillende plekken in het lichaam. Een massagevorm die daarbij verlichting kan brengen is de triggerpointmassage.


Het ontstaan van triggerpoints

Triggerpoints kunnen door verschillende redenen ontstaan. De meest voorkomende redenen zijn plotseling iets zwaars gaan tillen (denk aan gaan verhuizen of verbouwen), veel stil zitten, intensief sporten en stress. Door al deze situaties gaan er knoopjes zitten in de spieren. Het kan soms voelen als een rijstkorrel die onder de huid zit.

Het lastige aan een triggerpoint is dat de plek waar de triggerpoint zelf zit, niet de enige plek is waar de pijn zit en naartoe gaat. Bij een triggerpoint is er namelijk altijd sprake van uitstraling naar een andere plek. Zo kan je vanuit een triggerpoint in de nek bijvoorbeeld hoofdpijnklachten hebben. Elke triggerpoint in een spier heeft vaak meerdere plekken waar het naartoe kan uitstralen en verschillende klanten die het kan geven.


Triggerpoints bij chronische klachten

Bij chronische klachten zijn er vaak veel triggerpoints te vinden. Dit komt doordat de chronische klachten er vaak voor zorgen dat je anders gaat bewegen of je dag gaat aanpassen aan de pijn. Daarnaast heb je vaak meer spanning door de pijn zelf in de spieren, maar daarnaast ook een algemene hogere spanning in het lichaam door de impact die de pijn heeft op jouw lichaam. Daarnaast zorgen chronische klachten voor veel stress. Dit levert ook weer triggerpoints op. Het goede nieuws is dat hier iets aan te doen is. Triggerpoints kunnen namelijk goed behandeld worden. Daarnaast leer ik je graag technieken om zelf thuis ook de triggerpoints te kunnen behandelen. Zo behaal je het beste resultaat.


Een harde of zachte aanpak

Triggerpoints kunnen zowel op een stevige manier als op een zachte manier behandeld worden. Een triggerpoint aanraken is vaak erg gevoelig. Belangrijk is dat ik daarbij altijd let op de intensiteit waarmee ik druk. Ook bij een hoge gevoeligheid van het lichaam kan ik stap voor stap voorzichtig de triggerpoints behandelen. Centraal staat dat jij zelf ook goed aangeeft of het veel pijn doet of niet en of het nog voor je te behappen is. Zelf let ik ook op jouw reactie en wat jouw lichaam aangeeft. Zo kan ik op tijd ingrijpen en de behandeling aanpassen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Eerste hulp bij zelf massages geven

Na een lange werkdag kan je vaak wel een massage gebruiken. Nu is het niet altijd mogelijk om naar een masseur te gaan en kan het extra fijn zijn als jouw vriend of vriendin je een ontspannende massag

Comments


bottom of page