top of page

Wat zijn psychosomatische klachten?


Psychosomatische klachten, chronische pijn, verbinding lichaam en geest

Van alle mensen die naar de huisarts gaan, hebben 20 tot 35 procent van de mensen psychosomatische klachten. De klachten beginnen vaak al op jonge leeftijd, tijdens de adolescentie. Kenmerkend voor deze klachten is dat er geen verklaring is te vinden in de onderzoeken van het lichaam. Er is geen fysieke oorzaak te vinden voor de klachten, maar de klachten zijn wel sterk aanwezig. Daarnaast kunnen behandelingen gericht op het lichaam tijdelijk verlichting geven, maar de klachten komen eigenlijk altijd wel terug.


De oorzaak van de klachten

De oorzaak van deze klachten ligt in de verbinding tussen lichaam en geest. De mentale klachten die je ervaart, geven frictie in je lichaam en zorgen voor klachten. Dit punt is vaak lastig te bevatten. Het wordt vaak als slechter gezien als het met mentale klachten te maken heeft. Toch is het van belang om te onthouden dat iedereen die verbinding tussen lichaam en geest heeft en iedereen wel eens dit soort klachten heeft. Denk maar eens aan een situatie waarin je erg zenuwachtig was. Dit is een gevoel van zenuwen, maar de uitwerking ervan voel je in je lichaam. Je voelt spanning in de spieren, een snellere hartslag of een misselijk gevoel. Dit komt door de verbinding tussen je lichaam en geest.


Het is dus een fenomeen dat bij iedereen voorkomt. Bij de ene persoon heeft het alleen een grotere impact dan bij de ander. Waar het ontstaan van de klachten vandaan komt is nog niet bekend en dit geldt ook voor waarom de ene persoon dit ontwikkelt en de andere persoon niet.


De weg naar een oplossing

De weg naar de oplossing is voor iedereen hierin anders. In mijn optiek is het van belang om alle onderdelen ervan aan te pakken. Dit zijn de volgende onderdelen:

  1. Hoe ga jij met stress om; hoe meer je leert over hoe jouw stressreactie is, hoe beter je kan voorkomen dat er klachten ontstaan.

  2. Leer meer over jouw handleiding; op het moment dat je meer weet over jezelf en hoe jouw lichaam op alles reageert, kan je ook gemakkelijker de oplossing vinden.

  3. Kom weer in contact met jouw lichaam; als er klachten zijn, gaan we vaak afstand nemen van ons lichaam omdat er een negatiever beeld is ontstaan. Op dat moment kan je ook niet goed voelen wat er gebeurt in jouw lichaam en welke reactie daarop passend is.

  4. Verander het beeld van jezelf; zoals beschreven hiervoor kan het beeld over jezelf veranderen door de klachten. Door dit beeld te veranderen komt er weer meer ruimte om te groeien naar minder klachten.

  5. Technieken leren om jezelf te reguleren; bij het leren over jouw handleiding hoort ook een stuk leren over jezelf reguleren. Hiermee bedoel ik dat je leert welke technieken goed bij jou passen om in een stressvolle situatie de rust weer in jezelf te vinden. Dit heeft ook meteen invloed op jouw klachten.

  6. Zelfzorg verbeteren; waar wij vaak erg slecht in zijn is goed voor onszelf zorgen. Dit zorgt er bij iedereen voor dat er klachten ontstaan, of je nu psychosomatische klachten hebt of iets anders.

Goed om te weten is dat het van belang is om zowel naar het mentale als het fysieke stuk te kijken. De fysieke klachten kunnen wel een uitwerking zijn vanuit het mentale stuk, maar dat betekent niet dat al die pijn jarenlang geen fysieke impact heeft. De spierspanning kan erg hoog gaan staan. Daardoor is het van belang om de behandeling te richten op het fysieke en het mentale stuk. Ieders pad is weer anders naar de oplossing. Vanuit mijn jarenlange onderzoek en eigen ervaring hoop ik je een stukje op weg te kunnen helpen bij het vinden van jouw oplossing.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page