top of page

Hoe werkt lichaamstaal?


Lichaamstaal, je lichaam leren kennen, massage bij chronische klachten

Ons lichaam vertelt vaak al veel over hoe we ons voelen. Je kan aan mensen aflezen of ze zich fijn bij iemand voelen, of ze zich ongemakkelijk voelen of juist vol in hun trots staan en het naar hun zin hebben. Samen kijken we naar vijf lichaamshoudingen die we kunnen gebruiken om iemand beter te begrijpen, maar ook om het voor jezelf in te zetten.


De armen over elkaar

Dit is de meest basale en makkelijk leesbare lichaamshouding. Door je armen over elkaar te doen voor je lichaam, laat dat duidelijk zien dat je je afsluit voor de ander. Je sluit je af voor andere mensen of de situatie. Dit maakt het interessant om niet alleen bij de ander op te merken, maar ook bij jezelf op te merken wanneer je deze houding aanneemt. Wanneer doe jij onbewust, of juist heel bewust, je armen over elkaar om jezelf af te sluiten en jezelf als het ware te beschermen tegen de situatie?


Je handen onder je kin

Als je je handen onder je kin plaatst met je handpalmen om je gezicht heen, is dit een teken dat je de ander leuk vindt met wie je in gezelschap bent. Een ander mooi teken dat iemand zich bij je op zijn of haar gemak voelt is als hij dezelfde houdingen gaat aannemen. Dit doen mensen alleen als ze zich goed voelen bij de ander. Dit is fijn om te weten, maar ga hier niet mee spelen. Dan krijgt de ander er een onaangenaam gevoel bij.


Het geheim van de voeten

De voeten zijn vaak een ondergeschoven kindje, maar vertellen heel veel over hoe iemand zich voelt. Wanneer de voeten meer naar buiten toe zijn gericht, zijn mensen vaak meer naar buiten gericht en extraverter. Wanneer de voeten naar binnen zijn gericht naar het midden, zijn mensen als het ware een cirkeltje om zich heen aan het maken ter bescherming en zijn ze naar binnen gericht. Als je iemand aanspreekt terwijl hij iets aan het doen is en hij alleen zijn bovenlichaam naar je toedraait zonder zijn voeten te bewegen, is het al duidelijk dat zijn focus ergens anders op ligt en hij geen behoefte heeft aan een gesprek.


Het herkennen van emoties

De emoties zijn goed af te lezen in de lichaamstaal. Als iemand bang is, knipperen mensen bijvoorbeeld vaker, ze zijn onrustig met hun handen en hebben onrustige benen of tikken veel met hun voet. Woede is te zien aan de wenkbrauwen in de vorm van een V, grote ogen en armen strak over elkaar heen. Ongemak is te zien in de bekende ongemakkelijke lach, maar ook aan veel wegkijken en het hoofd wegdraaien. Naar de grond kijken is op veel verschillende manieren te interpreteren. Dit kan wijzen op iemand die verlegen is, maar kan ook te maken hebben met het verbergen van emoties als woede of verdriet.


Een kijkje naar binnen

De ogen vertellen vaak meer dan wij zouden willen. Zo maken we meer oogcontact als we iets interessant vinden. Als we wegkijken tijdens een gesprek naar rechtsboven of omhoog, interesseert het gesprek ons niet en als we veel strak oogcontact maken kan dit wijzen op ofwel iemand willen intimideren of iemand probeert je te bedriegen en gebruikt het bewust om eerlijk over te komen. Het interpreteren van de ogen kan vaak nog lastig zijn, omdat er veel verschillende betekenissen zijn. Heb dus niet meteen je oordeel klaarliggen, maar kijk ook nog verder dan de ogen.


Een stap verder

Nu we iets hebben geleerd over het lezen van lichaamstaal, is het interessant om te kijken naar onszelf en wat we zelf kunnen aflezen van onze eigen lichaamstaal. Sta je vaak met je houding naar binnen of naar buiten? Kan je aan je eigen lichaam merken of je je op je gemak bij iemand voelt of niet? We kunnen niet alleen kijken naar wat we zelf zien in onze lichaamstaal, maar we kunnen nog een stap verder gaan. We kunnen namelijk onze lichaamstaal bewust inzetten om ons beter te voelen of ons anders te presenteren.


Zo is er bijvoorbeeld uit onderzoek gebleken wanneer je, ondanks dat je je rot voelt, glimlacht, je je beter gaat voelen. Dit kan niet alleen met een glimlach, maar ook met je houding. Het is belangrijk om dit in kleine stapjes te doen, omdat je niet jezelf wil forceren in een andere houding aannemen. Dit kan juist ongemak creëren. Om te kijken naar hoe we dit het beste kunnen doen, ben ik op onderzoek gegaan en kwam ik Mark Walsh en Amy Cuddy tegen. Dit zijn één van de meest bekende mensen rondom je lichaam bewust inzetten om je beter te voelen. Mark werkt daarbij met centring. Dit is een methode om je lichaam te gebruiken om tot jezelf te komen. Amy Cuddy werkt met de zogenaamde power poses. Hierbij neem je een bepaalde houding aan om een gevoel van kracht en empowerment te ervaren in jezelf.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page