top of page

TRE bij chronische klachten


Langdurige klachten, vastzittende pijn

Wanneer wij een heftige gebeurtenis meemaken, vergeten wij vaak stil te staan bij de verwerking hiervan. We gaan snel door om het te vergeten of komen vast te zitten in de pijn. Het is echter wel nodig om te werken aan de verwerking hiervan. Dit is zowel op fysiek als mentaal gebied nodig. TRE is een mooie manier om hier fysiek mee aan de slag te gaan.


Vecht-vlucht-bevries

Wanneer je een heftige gebeurtenis meemaakt, gaan er vliegensvlug in je hersenen alle opties langs om te kijken wat de beste reactie is. Dit kan onder ander vechten, vluchten of bevriezen zijn. Je hersenen beginnen altijd met de optie van vechten of vluchten. Dit zorgt niet alleen voor een actie in de hersenen, maar ook in de rest van je lichaam. Er wordt energie aangemaakt om zo snel mogelijk weg te kunnen rennen of te kunnen vechten. Dit gebeurt ontzettend snel in je lichaam. Wanneer dit niet de beste optie blijkt te zijn, gaan je hersenen over op de volgende optie. Dit is bevriezen. Hierbij doe je alsof je er niet bent en laat je het over je heenkomen. Vaak zit hier dissociatie bij. Je gaat uit je lichaam om het maar niet bewust mee te maken. Wanneer de situatie voorbij is, 'ontdooi' je uiteindelijk en probeer je langzaam weer de draad op te pakken van je leven. Die energie die is vrijgekomen tijdens alle opties die langs zijn gekomen, zit echter wel nog in je lichaam. Deze energie kan voor klachten gaan zorgen. Het is daarom van belang om je hiervan te ontdoen.


Het van je af schudden

In de dierenwereld zie je dat dieren vaak gaan schudden en trillen met hun lichaam. Ze zorgen ervoor dat de overtollige energie die is aangemaakt voor het vechten of vluchten weer uit het lichaam kan. Mensen vinden dit vaak lastig of staan hier niet bij stil. Een passende methode hiervoor is TRE. Bij deze methode begin je met verschillende krachtoefeningen om de spieren in je benen op spanning te zetten. Dit doe je met een inspanning van zeventig procent. Je bent niet je spieren aan het trainen, maar je zorgt dat er spanning op komt te staan. Als laatste oefening ga je liggen en zorg je ervoor dat de spanning in je benen eruit kan. Hierdoor gaan je benen trillen. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je kan loslaten en de rest van je lichaam ook mee kan gaan schudden. Hierdoor kan de spanning die er in je lichaam vastzit van voorgaande situaties loskomen en je klachten verminderen.


TRE bij chronische klachten

Wanneer je last hebt van chronische klachten kan TRE op verschillende manieren helpen. Aan de ene kant kan het hebben van chronische klachten veel stressreacties bij je oproepen. TRE kan helpen om de vastzittende energie weer los te maken en ruimte te krijgen in je lichaam. Aan de andere kant kunnen de klachten zijn ontstaan vanuit een trauma dat is weggestopt in de hersenen. Daarbij kan TRE helpen om de energie die is aangemaakt tijdens het trauma uit je lichaam te krijgen. TRE is een laagdrempelige methode om te werken aan jezelf. Zelf ben ik er groot voorstander van en gebruik ik het zelf ook thuis.19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page