top of page

Emoties en pijn: de verbinding

Bijgewerkt op: 6 dec. 2022

Wanneer jij emoties hebt, heeft dit invloed op hoe jij je fysiek voelt en hoeveel pijn je hebt. Dit klinkt gek, maar ik ga het je uitleggen.

Emoties, langdurige klachten, chronische pijn

Het onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar wat voor invloed emoties hebben op hoe jij je fysiek voelt. In haar boek Yoga als pijnbestrijding beschrijft Kelly McGonigal een paar van deze onderzoeken. Zo is gebleken dat woede, en zeker niet geuite woede, invloed heeft op hoeveel rugpijn een groep mensen had die onderzocht werd. Wanneer de woede niet geuit werd of vastgehouden werd, had deze groep mensen meer pijn. Daarnaast is ook gebleken dat mensen die last hebben van eenzaamheid vaak meer klachten en pijn hebben.


De positieve werking van meditatie en mindfulness op pijn

Ook kwam naar voren dat mediteren er juist voor zorgt dat er een betere kwaliteit van leven ontstaat en mensen minder pijn hebben. Meditatie is daarbij een manier om rust te vinden in jouw emoties. Als je kijkt naar mindfulness, is ook uit verschillende onderzoeken gebleken dat dit zorgt voor minder pijn, minder angsten en een betere emotiemanagement. Mindfulness is wederom een methode om beter met je emoties en gedachten om te leren gaan en zonder oordeel door het leven te gaan.


Emoties bij psychosomatische pijn

Wanneer je psychosomatische klachten hebt, of een ander soort chronische klacht die er al jaren is, zitten de emoties vaak hoog. Je bent het zat dat er maar geen oplossing lijkt te zijn voor deze klacht. Laten we eerlijk zijn, het is ook ontzettend frustrerend. Vooral als je mentaal veel wilt, maar het fysiek niet goed lukt of andersom. De emoties zitten hoog en dat is niet zonder reden.


Naast de emoties van frustratie, kan je ook verdriet voelen dat dit gebeurt. Je baalt ervan dat dit bij jou gebeurt en dat je tegengehouden wordt in de dromen die je hebt. Het verdriet brengt veel pijn met zich mee. Daarnaast kunnen er emoties zijn als schaamte om de klachten die je hebt. Een schuldgevoel dat je vaker moet afzeggen of juist eenzaamheid doordat mensen niet goed begrijpen hoe het voor je is om deze klachten te hebben.


Grip krijgen op je emoties

Het kan op momenten gebeuren dat de emoties je overmannen. Dat is niet gek, maar wel moeilijk voor jou. Doordat jouw emoties ook invloed hebben op hoeveel pijn of klachten je hebt, is het des te belangrijker om grip te krijgen op die emoties. Dit kan je op verschillende manieren doen. In verschillende artikelen van de blog lees je meer over deze methodes. Denk daarbij aan bijvoorbeeld EFT of TRE.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page