top of page

In gesprek met Manon: holistisch vrouwencoach


Manon werkt als holistisch coach, gespecialiseerd in zwanger- en ouderschap. Daarnaast geeft zij nog diverse cursussen als voorbereiding op de bevalling en het ouderschap. Zij werkt met een mooie combinatie van mindfulness, hypnotherapie, perinatale imprint (beïnvloeding van de ontwikkeling van de baby van buitenaf en adviezen over leefstijl). Als kers op de taart heeft zij met twee verloskundigen de Thuisbevalcultuur op de Immaterieel Erfgoedlijst gezet. In haar werk vindt zij het erg belangrijk om mee te geven wat je leefstijl in de zwangerschap voor invloed heeft op de ontwikkeling van je kind. Volgens haar is veel van ons gedrag terug te voeren naar de start van ons leven, wat uiteraard in de buik van de moeder begint. Ik ging met Manon in gesprek over langdurige klachten, stress en de invloed van de zwangerschap.

Een grote groep mensen heeft op dit moment langdurige klachten. Het is voor veel mensen lastig om hier gehoor aan te geven. Vaak begint het met een fysiek signaal van het lichaam dat er iets aan de hand is. Welke signalen van iemands lichaam zie jij vaak in jouw werk waarbij het lichaam aangeeft dat er iets aan de hand is?

Angst- en spanningsklachten zorgen ervoor dat je je lichaam niet optimaal kunt ontspannen waardoor bijvoorbeeld het bindweefsel in het bekken vast komt te zitten. Helaas merken we dat pas als het te laat is, zo ook tijdens de bevalling. Veel complicaties komen voort uit spanning en angst tijdens de bevalling. Je lichaam, en zeker je baarmoeder, heeft een goede doorbloeding nodig om het werk te kunnen doen. Bij angst trigger je je ‘vluchtmechanisme’ waardoor er te weinig ontspanning komt in bekken en baarmoedergebied waardoor bevallen een hele vervelende klus gaat worden. Er moet een goede balans zijn in het autonome zenuwstelsel. Dat kent twee regelsystemen met tegengestelde werking: het sympathische systeem (overlever, vluchten, presteren, actie, adrenaline) en het parasympatische systeem (rem, herstel, reparatie, rust). Is dit niet in balans dan verkeer je in een constante stresssituatie.


Hoe kunnen mensen volgens jou beter luisteren naar de signalen van hun lichaam?

Eerst moet je je brein op orde krijgen. Daarna kan je kijken naar het lichaam en zorgen dat je brein gaat samenwerken met de rest; je hormonen, je spieren en bindweefsel.

Het herkennen en erkennen van de klachten is de eerste stap. Hierna is het van belang om met de klachten aan de slag te gaan. Hier kunnen blokkades in de weg zitten. Welke blokkades kom jij vaak tegen bij mensen met langdurige klachten die het herstel in de weg zitten?

De meeste blokkades ontstaan vanuit spanning. Veel mensen weten niet goed hoe hun lijf werkt, wat de nervus vagus is en welke invloed deze heeft op heel veel lichamelijke ongemakken. Ook is men te weinig bekend met de invloed van fascia. Dit bijzondere bindweefsel heeft invloed op ons gehele bewegingsapparaat maar ook effect op onze mentale staat van zijn.

Wat bevallen betreft merk ik dat vrouwen een heel ander beeld hebben van bevallen dan dat het in werkelijkheid gaat. Kennis geeft inzicht waardoor je je lichaam beter begrijpt, je beter weet wat jij nodig hebt en ook weet wat je kunt vragen en verwachten van degenen die jou begeleiden in het proces.

Bij het aanpakken van de langdurige klachten is een passende behandeling van belang. Welke behandelvormen zijn volgens jou van belang om naar te kijken bij langdurige klachten?

Stressreductie door middel van gesprekstherapie, mindfulness, hypnotherapie/NLP, maar vooral zorgen dat je weer gaat vertrouwen in jezelf en in je lichaam. Door meer focus te leggen op ontspanning, ontstaat er weer balans in het autonome zenuwstelsel.

Ook stress is van grote invloed op de ervaren klachten. Jij hebt onderzoek gedaan naar stress en faciale klachten. Wat is uit dit onderzoek gekomen?

Bij stress ga je vastzitten; in je spieren, je pezen en je bindweefsel. Dit geeft een heel breed beeld aan klachten wat de meesten niet in verband brengen met spanning. Die spanning kan ontstaan op werk, in je relatie maar ook vanuit het verleden. Dat is de reden dat ik mij steeds meer verdiep in de perinatale fase. Welke dingen neem je mee vanuit de tijd dat je bij de moeder in de buik zat? En wat neem je mee van je eigen geboorte. Dat kan behoorlijk meespelen in hoe je je nu voelt en gedraagt. We worden het meest gevormd in de periode na de conceptie tot ongeveer een jaar of twaalf terwijl we vaak problemen gaan zoeken in het heden, in wat nu speelt.

Onze huidige maatschappij is een behoorlijke belemmerende factor wat stress betreft; veel multimedia, de lat ligt hoog, we moeten van alles en we verwachten ook veel van onszelf.

Wat is volgens jou de verbinding tussen stress en langdurige klachten?

Stress is de grootste boosdoener wat betreft ons welzijn. Weten hoe het werkt in je brein en weten hoe je je brein kunt trainen lost heel wat ellende op. Hierbij werk je met het onderbewustzijn. Onze huidige maatschappij is een behoorlijke belemmerende factor wat stress betreft; veel multimedia, de lat ligt hoog, we moeten van alles en we verwachten ook veel van onszelf. Wie doet er tegenwoordig nog aan navelstaren. Terwijl dit zo lekker is om even je brein uit te zetten. Gewoon even een paar minuten pakken om je te concentreren op je ademhaling is al een makkelijk en effectief hulpmiddel.


Welk advies kan jij geven aan mensen om de kwaliteit van leven te verbeteren bij langdurige klachten?

Langdurige klachten komen vaak voort uit spanning, wat zich vastzet in je lichaam. Met alleen bewegen kom je er niet. Met zorgen dat er rust is in je brein los je een hoop lichamelijke klachten op. Men zou zich wat meer mogen focussen op het onderbewustzijn. Door dit te beïnvloeden kan je mooie dingen voor elkaar krijgen. Zet jezelf eens wat vaker ‘uit’. Doe eens één ding tegelijk, ga naar buiten en focus je op wat je ziet, ruikt en voelt in plaats van te bedenken wat je allemaal nog moet doen.


Wil je tot slot nog iets toevoegen wat in jouw optiek belangrijk is om te vertellen?

Wat ik jammer vind is dat men pas aan de slag gaat met zichzelf als de problemen er al zijn. Eigenlijk zou er meer informatie gegeven moeten worden voor- en tijdens de zwangerschap over de invloed die je hebt op de ontwikkeling van je kind. Iedereen rent zich rot om alles af te krijgen voor men met zwangerschapsverlof gaat terwijl je eigenlijk vanaf het begin af aan een tandje lager zou moeten doen. Ook zou het geen kwaad kunnen als ontspanning, zoals mindfulness of yoga, standaard gegeven wordt aan kinderen vanaf de kleutertijd.


Hoe kunnen mensen jou vinden en waarvoor kunnen ze bij jou terecht?

Je kunt bij mij terecht voor de cursus ‘Ontspannen bevallen en een goede start’, een mix van hypnobirthing, mindfulness en veel wetenschappelijke en praktische informatie. Maar ook voor één op één begeleiding waarin we op zoek gaan naar waar jouw blokkades liggen. Verder geef ik workshops over ‘Wat als de baby er is’ en over ‘Optimale leefstijl in de zwangerschap; wat doet dat met jouw en je kind’. Een afspraak kan je maken via de website: www.gooischgrut.nl Voor meer informatie ben ik te vinden op Instagram: gooischgrutalkmaar.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page