top of page

In gesprek met Miranda: sport- en ontspanningsmasseur

Bijgewerkt op: 13 dec. 2022

Bij Miranda komen mensen langs met voornamelijk fysieke klachten, zoals rugpijn en opgelopen blessures tijdens het sporten. Deze klachten behandelt zij met een combinatie van sportmassage, triggerpointmassage en fascia therapie. Daarnaast blijft zij zich ontwikkelen en heeft ze een groot aanbod aan massagevormen.


Miranda adviseert om vooral te blijven bewegen. Het is wel belangrijk om overbelasting te vermijden. Let erop dat je niet teveel je lichaam belast en blijft kijken wat goed is voor je lichaam. Soms kan namelijk een bepaalde oefening of sporthouding de oorzaak van een blessure of klacht zijn. Wanneer dit niet te vermijden is tijdens het beoefenen van deze sport, adviseert Miranda om tijdelijk iets minder belastends te gaan doen. Denk daarbij aan yoga, wandelen of zwemmen.


Net als een auto, heeft een menselijk lichaam ook onderhoud nodig. Voorkomen is beter dan genezen.

Signalen van het lichaam

Miranda Stelwagen, sportmassage Alkmaar, langdurige klachten, stress

Zeker bij langdurige klachten ziet Miranda

vaak dezelfde signalen. Vaak ziet zij mensen met hypertonie van bepaalde spieren (een hoge spanning in de spieren), hoofdpijn, migraine en een algehele onrust en spanning in het lichaam. Zij benadrukt dat pijn een signaal is van de hersenen. Er wordt daarbij aangegeven dat er iets niet goed gaat in het lichaam. Luister altijd naar deze pijnsignalen en probeer overprikkeling zoveel mogelijk te vermijden. Vaak blijven mensen ondanks de pijnsignalen en blessures toch op hetzelfde niveau door sporten, ziet Miranda. Dit zal het herstel in de weg zitten en verlengen of verergeren. Bij een zittend beroep (langdurig eenzelfde houding) komen vaak rugpijnklachten naar boven. Het is natuurlijk lastig om van beroep te veranderen, maar probeer tussentijds wat meer te bewegen (stretchen, stukje lopen), van houding te veranderen of wisselend staand en zittend te werken.


Fysieke en mentale klachten

Als je fysieke klachten ook mentale klachten veroorzaken, adviseert Miranda om eens met een life coach of psycholoog te gaan praten. Misschien ligt de oorzaak van de klacht dieper en uit zich dit op fysiek vlak. Een rustige vorm van yoga of meditatie is ook een mogelijkheid. Dit is een goede manier om te leren luisteren naar je lichaam.


Massage is volgens Miranda niet alleen een manier om van een blessure of fysieke klacht af te komen, maar ook een stukje geestelijke ontspanning (een uurtje zonder telefoon en helemaal voor jezelf). Het is dan ook aan te raden om onderhoud te blijven doen en bijvoorbeeld één keer in de maand terug te blijven komen en niet alleen als er al daadwerkelijk fysieke klachten zijn. Net als een auto, heeft een menselijk lichaam ook onderhoud nodig. Voorkomen is beter dan genezen.


Massage bij langdurige klachten

Miranda is van mening dat een massage een zeer positieve werking heeft op langdurige klachten. Spieren hebben namelijk een geheugen, zowel positief als negatief. Bij een te korte of eenmalige behandeling zullen de spieren snel weer in de oude “vertrouwde” positie terugkeren. Bij meerdere behandelingen en onderhoud, zullen de spieren de nieuwe situatie als normaal gaan beschouwen. Hierdoor leren de spieren om de rust terug te vinden en anders te handelen.


Massage is niet alleen een fysieke aangelegenheid, het is ook dat stukje aandacht gunnen aan jezelf.

Miranda Stelwagen, massage, hersenen, ontspanning

Daarnaast is er vaak sprake van stress bij langdurige klachten. Bij stress geven de hersenen onbewust ongewenste zenuwprikkelingen af aan de spieren, waardoor deze gaan verkrampen. Een voorbeeld hiervan is het omhoogtrekken van de schouders. Dit heeft een algehele negatieve weergave op de rest van de spieren en het bindweefsel in de rug en geeft fysieke klachten tot gevolg.


Samenwerken met Miranda

Wil jij graag voor een massage naar Miranda? Miranda geeft diverse vormen van massage, zoals sportmassage, bindweefselmassage, triggerpoint, fascia therapie, oosterse massages etc. Daarnaast biedt zij ook een luisterend oor. Je kan contact met haar zoeken via de website en social media (@sportmassagealkmaar).
Comments


bottom of page