top of page

In gesprek met Claudia: Oefentherapeut Mensendieck


slaapproblemen, chronische pijn, langdurige klachten

Claudia is een gepassioneerde oefentherapeut mensendieck en heeft haar eigen praktijk Pitom samen met haar compagnon Wouter Asseler. De expertisen van Pitom liggen in de ouderenzorg, (chronische) rugklachten en slaapproblematiek. Zeker de laatste jaren sinds corona ziet zij ook steeds vaker mensen met chronische pijnklachten. Samen met Wouter werkt zij zowel ambulant bij een persoon thuis als in de praktijk. Ik ging met Claudia in gesprek over haar ervaring met chronische klachten en hoe ze mensen hierbij helpt.


Een grotere kans op klachten

Claudia vertelt dat mensen gemiddeld langer leven. Dit zorgt ervoor dat de kans ook groter wordt op klachten. Vectis heeft daarover gepubliceerd dat 48% van de 40-plussers een chronische aandoening heeft. Claudia geeft samen met Wouter in de praktijk informatie en adviezen. Er wordt gesproken over pijn, leefstijl, voeding, maar ook beweging en de consequenties van bepaalde keuzes voor het instant houden van aangeleerd pijnbedrag. Ze gaan samen op zoek naar een passende sport of beweegmethode aan de hand van yoga, ontspanningstherapie en daadwerkelijk oefeningen te geven op maat die aansluit bij de ervaren klachten.


Veelvoorkomende klachten

Volgens Claudia is er bij tachtig procent van de cliënten in de praktijk dezelfde klachten te zien. Vaak is dit een verhoogde spierspanning in nek en schouders, een gejaagde ademhaling en een beweegangst, ook wel kinesiofobie genoemd. Mensen nemen vaak een andere houding aan om pijn of ongemak te voorkomen. Dit werkt averechts met het oplossen van de klachten. Daarnaast is er neerslachtigheid en voornamelijk doemdenken te zien. Dit zijn grote onderdelen in de gesprekstechnieken die Claudia en Wouter toepassen.


Een klachtenpatroon

Vaak is er een combinatie te zien van geen tijd willen nemen of tijd denken te hebben om klachten aan te pakken. Mensen met chronische klachten vallen volgens Claudia vaak in een patroon waarbij ze lichamelijk niet in staat zijn om alle dagelijkse taken uit te voeren. De neiging is om op een betere dag met meer energie en minder pijn te veel hooi op de vork te nemen. Hierdoor raak je helemaal uitgeput van alle taken. Het houden van discipline en het inplannen van taken door de dag heen is hiervoor de oplossing, vertelt Claudia. Dit is echter wel één van de grootste moeilijkheden om dit aan te pakken. Dit valt en staat door het nemen van tijd voor je lichaam. Zij wijst daarbij op Mindfulness. Je doet één taak tegelijkertijd en checkt je lichaam. Je vraagt aan jezelf 'hoe voel ik mij nu? Heb ik ergens last van? Zo ja, hoeveel?'.


Inzicht in de knelpunten

Claudia begint altijd met het onderzoeken van de knelpunten. Waarom is het voor iemand teveel geworden en welke patronen zitten hierachter. Zij refereert daarbij dat Rome ook niet in een dag gebouwd is. Het heeft tijd nodig. Iets wat al jaren lang aan de orde is, is niet zomaar opgelost en hetgene dat je aandacht geeft groeit dan wel positief nog negatief. Wouter en Claudia werken met behoeften van mensen. Dit schrijven ze samen uit en welke knelpunten daarbij spelen. Er worden cijfers gegeven aan de punten. Daarna kunnen er haalbare doelen gesteld worden om structuur geven aan de opbouw van een nieuw gewenste leefstijl. Zij werken daarbij met acht pijlers: bewegen, voeding, slaap, ontspanning, werk, communicatie, acceptatie en begrip. Het doorbreken van ongewenst of onbewust nadelig gedrag staat voorop.


Werken aan de pijn

Het aanleren van gezond beweeggedrag is vaak al een enorme stap voor mensen met chronische pijn. Maar dit is vaak het topje van de ijsberg. Rondom chronische klachten zit een groot net waarbij kleine onderdelen toch het verschil kunnen maken voor mensen. Zij verwijst daarbij naar het werk van Nienke Feberwee genaamd Emoties als medicijn. Een aanrader om aan de slag te gaan met allerlei onderdelen die invloed kunnen hebben op de ervaren chronische klachten. Claudia benadrukt dat chronische pijn een lastig onderwerp blijft en er veel onbegrip en acceptatieproblemen heersen. Als je merkt dat je al verschillende therapieën hebt geprobeerd, raad zij aan om jezelf te blijven uitdagen om te willen begrijpen en leren. Wellicht is het antwoord er nog niet, maar misschien kom je zelf wel achter het antwoord. Claudia sluit daarbij af met de woorden 'wij zijn nooit te oud om te leren'.


Samenwerken met Claudia

Wil je graag meer leren van Claudia? Claudia en Wouter zijn te bereiken via hun website en telefonisch bereikbaar. Ze zijn gespecialiseerde professionals in rugproblemen, geriatrie, revalidatie, slaapproblematiek en chronische pijn in het gehele lichaam.



Chronische pijn behandeling, PITOM


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page