top of page

6 manieren om jouw geest positief in te zetten



Onze geest en daarmee onze gedachten zijn enorm krachtig. Het kan ons meenemen in onze piekergedachtes en ons daardoor van slag maken. Het laat ons de beren op de weg zien en geeft ons onrust. Maar wat als we de kracht van de geest ook positief in kunnen zetten? Om te kijken hoe dat kan, ben ik gaan kijken naar manieren om rust te vinden in ons hoofd en hoe we de negatieve gedachtes kunnen omdraaien.


Een betere uitkomst inbeelden

Uit onderzoek is gebleken dat het inbeelden van het trainen van een spier net zo krachtig (en soms zelfs krachtiger) werkt dan het daadwerkelijk fysiek trainen van de spier. Door het inbeelden van de beweging werd er meer cortisol aan gemaakt. Dit zorgde ervoor dat de spier actiever was en sterker werd. Hoe vaker je de visualisatie herhaalt, hoe sterker de banen in je hersenen worden en hoe gemakkelijker het wordt om de actie in het echt uit te voeren. Visualisatie is niet alleen goed voor fysieke prestaties, maar ook voor je kracht in jezelf ervaren of om rustiger te worden. Hier lees je meer over in het artikel De kracht van visualisatie.


Het begint bij jezelf gelukkig prijzen

Kunnen mensen meer of minder geluk hebben in het leven en waar ligt dit aan? Dat was de vraag die Wiseman wilde onderzoeken. Dit deed hij door verschillende onderzoeken te doen waarbij hij het gedrag bekeek van mensen die hadden benoemd of zij vaak meer of minder geluk hadden. Wat bleek uit dit onderzoek? Mensen die geloven dat zij minder geluk hebben, zien ook minder kansen. Ze verwachten vaak meer geluk en houden, ten opzichte van de mensen die vinden dat ze vaak geluk hebben, geen rekening met een plan B. Daarnaast kwam hij erachter dat de mensen die negatiever waren minder lang doorzetten, laten ze zich meer leiden door negatieve gedachtes en vertrouwen minder op hun intuïtie. Daar zien we nog eens de kracht van de gedachte. Wanneer wij geloven dat we geluk hebben in het leven, trekken wij dit ook meer aan en kunnen we gemakkelijker schakelen bij tegenslagen.


Omdenken: het gaat om de manier waarop je met tegenslag omgaat

In zijn boek Omdenken vertelt Gunster dat tegenslag bij het leven hoort. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Daarbij gaat het er om dat je leeft vanuit een Ja-mentaliteit en niet een Ja, maar...-mentaliteit. Een tegenslag gaat er sowieso komen, maar hoe kan je er zo naar kijken dat je de tegenslag kan ombuigen naar iets moois?


Als voorbeeld vertelt hij het verhaal van Phil Hansen. Phil wil zijn leven doorbrengen als kunstenaar, maar als hij op de kunstopleiding zit, begint zijn hand erg te trillen. Dit wordt zo erg waardoor hij niet meer kan tekenen. Hij gaat naar de neuroloog en daar hoort hij de woorden die hem inspireren tot zijn nieuwe kunstwerken: 'Why don't you just embrace the shake?' Thuis aangekomen gaat hij experimenteren en oefenen met de trilling en ontdekt dat hij hele mooie tekeningen kan maken met bijzondere lijnen en bochten. Phil heeft omdenken ingezet om van een tegenslag een positieve wending te maken en maakt nu zijn eigen vorm van kunst.


Je gedachtes ombuigen

Vaak kunnen gedachtes ons gedrag sterk beïnvloeden. Byron Katie heeft hier een oplossing voor bedacht hoe je deze gedachtes kan ombuigen. Zij gebruikt daarbij de volgende vier vragen:


  1. Is het waar? - stel de vraag aan jezelf en kijk wat er spontaan naar boven komt.

  2. Weet je 100% zeker dat het waar is? - is hier het antwoord ja op? Kijk dan naar de interpretatie van de gedachte. Vaak zit hier de pijn achter.

  3. Hoe voel je je door deze gedachte? - maak een lijst met handelingen die je doet als je deze gedachte hebt. Wat gebeurt er in je lichaam? Hoe voelt het als je deze gedachte hebt? Hoe gedraag je je naar de ander als je deze gedachte hebt?

  4. Hoe zou je je voelen als je deze gedachte niet hebt? - Wie zou je zijn als je deze gedachte niet zou kunnen denken? Hoe zou je leven eruit zien zonder deze gedachte? Hoe zou je de ander behandelen als je deze gedachte niet had?

Tot slot ga je de gedachte omkeren. Je gaat de uitspraak herschrijven. Als eerste schrijf je de uitspraak op met jouw eigen naam op de plek waar de naam van de ander stond. Stel jezelf de vraag of de uitspraak die je nu hebt gemaakt net zo kloppend aanvoelt als je eerste uitspraak over de ander. Op deze manier kan je niet alleen de gedachte ombouwen, maar ook dieper onderzoeken in jezelf wat het hebben van deze gedachte eigenlijk zegt.


Ik ben of ik heb?

Onze gedachtes kunnen ons ervan overtuigen dat wij bijvoorbeeld slecht zijn, er niet goed uitzien of niet goed genoeg zijn. Hierbij kan een fijne oefening helpen om hier wat meer afstand van te nemen. Maak eerst een lijst waarbij je alles invult wat je over jezelf vindt achter de tekst: Ik ben... Is de lijst af? Verander vervolgens het woord ben door heb. Ik heb... Vervolgens verandert bijvoorbeeld het statement 'ik ben perfectionistisch' in 'ik heb perfectionistisch' of mooier geformuleerd 'ik heb perfectionistische kanten'. Dit maakt de uitspraak een stuk vriendelijker en staat het verder van je af. Je ziet het niet meer als je identiteit, maar iets dat een kant van jou is.


Je bent een topper!

Als laatste, en niet het onbelangrijkste, geef jezelf elke dag een mooi compliment. Zoals Edith Eger, schrijfster van de boeken De keuze en Het geschenk en overlever van Auschwitz, het zo mooi zegt: "Zodra je 's ochtends wakker wordt, ga je naar de spiegel en kijk je jezelf aan met liefhebbende ogen. Zeg: Ik ben sterk. Ik ben vriendelijk. Ik ben een krachtig persoon." Geef aandacht aan de positieve kanten van jezelf. We geven al genoeg aandacht aan de negatieve kanten. En onthoud, alles wat je aandacht geeft groeit.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page