top of page

Een ontspannende massage bij chronische klachten


Vinden van een juiste masseur bij chronische klachten

Het hebben van een ontspannen moment is erg welkom als je last hebt van chronische klachten. Het kan echter erg lastig zijn om de juiste behandelaar of masseur hiervoor te vinden. Niet iedereen heeft hier de juiste kennis voor. Ik help je op weg met drie stappen die handig zijn bij het vinden van de juiste masseur.


Stap 1: bedenken waar je zelf behoefte aan hebt

Voordat je start met een afspraak maken voor een massage is het van belang om voor jezelf te weten waar jij behoefte aan hebt. Is dit een klachtbehandeling of wil je juist een ontspannen moment waarbij je de zorgen over jouw lichaam even kan loslaten?


Ik heb zelf vaak de plank misgeslagen hierin. Ik wilde zo graag dat de pijn wegging, dat ik alleen maar pijnlijke behandelingen onderging. Dit deed ik altijd met het idee dat ik er maar doorheen moest. Nu ik erop terugkijk zie ik dat mijn behoefte vooral lag in rust in mijzelf vinden en toegeven aan de vermoeidheid die ontstaat door constant pijn te hebben.


Kijk dus eerst voor jezelf of je behoefte hebt aan een klachtgerichte massage of juist ontspanning en rust in jezelf. Een klachtgerichte massage kan in dit geval bijvoorbeeld een triggerpointmassage zijn. Binnen een klachtgerichte massage zijn er ook gradaties in hoe de massage wordt gegeven, hoe pijnlijk het is en hoe het op maat is gemaakt met de juiste kennis over chronische klachten.


Stap 2: Het vinden van de juiste masseur

De volgende stap is het vinden van een passende masseur bij de massage waar jij behoefte aan hebt. Belangrijk is dat de masseur voldoende kennis heeft van chronische klachten en de massage op maat kan maken. Elke klacht is namelijk weer anders en vraagt om een andere massage en aanpak. Neem altijd van tevoren contact met de masseur om praktisch te bespreken wat diegene voor jou kan betekenen. Zo weet je goed waar je aan toe bent en of het past bij jou.


Stap 3: Aangeven wat jij wilt tijdens de massage

Tot slot is het van belang om duidelijk aan te geven wat jij fijn vindt tijdens de massage. De ene uitwerking van fibromyalgie is niet de andere. Dit geldt voor alle klachten. Daarom is het voor de ene persoon fijn om een wat stevigere massage te krijgen (ofwel klachtgericht ofwel een stevige ontspanningsmassage) en voor de ander is juist een rustigere massage fijn. Dit kan ook per moment verschillen. De ene keer kan je meer energie hebben en wat meer kracht willen en de andere keer heb je behoefte aan rust. Geef dit altijd aan. Daarnaast is het van belang om aan te geven als er bepaalde plekken pijnlijk zijn. Het moet niet zo zijn dat je op je tanden zit te bijten tijdens een ontspannende massage.


Wat een ontspannende massage kan bieden bij chronische klachten

Een ontspannende massage kan op veel verschillende manieren helpen bij chronische klachten. Voorop staat dat het helpt bij weer rust ervaren in je lichaam en even toegeven aan de vermoeidheid. Continu pijn hebben vraagt heel veel van jezelf, zowel fysiek als mentaal. Het is een uurtje waarbij de masseur voor jou zorgt en je zelf even een rustmoment hebt.


Daarnaast kan de ontspanning ervoor zorgen dat de pijn minder is op dat moment en de periode daarna. Het is daarbij wel goed om te weten dat je ook op een massage een reactie kan hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de emoties naar boven komen. Vaak gebeurt dit als je in het dagelijks leven alleen maar doorrent en dit het moment is om even stil te staan (of liggen).


Tot slot kan een massage van een goede masseur troost bieden. De masseur weet waar je doorheen gaat en wat daarbij komt kijken. De masseur is er om je te helpen om de rust in jezelf weer terug te vinden en helpt je tijdens de massage met het dragen van de last. Een hand op je schouder kan soms veel doen.


Wil je graag meer lezen over de verschillende massagevormen bij chronische klachten? Kijk dan verder naar andere artikelen op de blog of neem contact met mij op bij vragen.Recente blogposts

Alles weergeven

Eerste hulp bij zelf massages geven

Na een lange werkdag kan je vaak wel een massage gebruiken. Nu is het niet altijd mogelijk om naar een masseur te gaan en kan het extra fijn zijn als jouw vriend of vriendin je een ontspannende massag

Comments


bottom of page