Emoties kunnen een enorme invloed hebben op onze dagelijkse leven. Dit kunnen emoties zijn vanuit het huidige moment, je stapt bijvoorbeeld met het verkeerde been uit bed en ervaart de hele dag door je emoties als een grimmige dag. Het kunnen ook emoties zijn uit het verleden die invloed hebben op hoe je nu situaties ervaart. Emoties kunnen je een ultieme ervaring van geluk geven door grote blijdschap te ervaren, maar kunnen ook erg pijnlijk zijn zoals diep verdriet bij een verlies. Het kan fijn zijn om over je emoties te praten met een psycholoog of een andere behandelaar. Naast die gesprekken kan je ook zelf veel doen om rust te brengen in je emoties. Eén van de methodes die je zelf in kan zetten is EFT.
Wat is EFT?
EFT staat voor Emotional Freedom Therapy. Het is ontwikkeld door een klinisch psycholoog genaamd Robert Callahan begin jaren tachtig. Hij had een cliënt die een grote angst had voor water. Dit ging zo ver dat het haar niet lukte om te zwemmen, maar ook niet om haar kinderen in bad te doen.
Callahan had al van alles geprobeerd aan technieken, maar niets leek aan te slaan. Toen bedacht hij zich dat hij recent had gelezen over energiebanen (meridianen) in het lichaam en de punten die daarop liggen. Tijdens een sessie vertelde Mary, de cliënt, aan hem dat bij het denken aan water ze een knoop in haar maag voelde. Dr. Callahan dacht opeens aan het punt op de maagmeridiaan net onder het oog dat mogelijk het gevoel in haar maag zou kunnen verminderen door erop te tikken. Tot hun verbazing was haar gevoel van een knoop in haar maag na een paar minuten weg. Hierna was haar angst weg en is de angst nooit meer teruggekomen.
Hoe werkt EFT?
EFT bestaat uit een reeks punten op je lichaam die je langsgaat waarbij je rustig met je vingertoppen erop tikt. Terwijl je langs deze punten gaat, vertel je hardop of word je begeleid in het zeggen van zinnen over jouw ervaren probleem. Terwijl je over je ervaren probleem praat of denkt, gebeurt het vaak dat je terugschiet in een vecht- of vluchtreactie en je emoties je bij de keel grijpen. Het bijzondere aan EFT is dat uit onderzoek is gebleken dat deze methode je angstcentrum, de amygdala, in de hersenen kalmeert. Hierdoor gaat het alarm niet meteen af als je denkt aan een bepaalde situatie uit het verleden of heden.
De gelaagdheid van een situatie
Nick Ortner, een bekende EFT-specialist, gebruikt bij zijn sessies vaak een tapping tree. Een tapping tree kan gebruikt worden om de verschillende laagjes van de situatie te onthullen. De boom ziet er als volgt uit:
De bladeren - de symptomen: welke symptomen ervaar je? Wat voel je in je lichaam? Welke diagnose heb je gehad?
De takken - de emoties: welke emoties ervaar je regelmatig? Hoe voel je je als je wakker wordt en naar bed gaat?
De stam - de gebeurtenissen: welke gebeurtenissen leven er nog in jou vanuit het verleden en het heden? Welke situaties hebben je de afgelopen tijd stress bezorgd?
De wortels - beperkende overtuigingen: Wat geloof jij over jezelf? Hoe denk jij over het leven in het algemeen of jouw leven specifiek? Over relaties? Over geld of je lichaam?
De tapping tree kan algemeen worden gemaakt of op een specifiek thema worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan je relatie met je lichaam of je relatie met geld.
De stappen in EFT
Bij EFT kan je een basis stappenplan volgen. Wanneer je er meer over leest of onder begeleiding bent bij een EFT-behandelaar, kan je ook andere technieken gebruiken die dieper op een bepaald onderwerp ingaan. Ik houd hier het stappenplan van Nick Ortner aan. Er zijn ook nog andere varianten van. Het basis stappenplan is als volgt:
Stap 1: Kies een situatie waar je aan wilt werken en bepaal je zin die kenmerkend is voor de situatie. Zorg ervoor dat je specifiek bent in de zin. Zeg bijvoorbeeld niet 'ik ben boos op mijn baas', maar zeg 'ik ben boos op mijn baas omdat hij mij geen loonsverhoging wil geven'.
Stap 2: Op een schaal van 1-10, hoe zwaar voelt deze situatie voor jou? Volg hierin je gevoel. Het maakt niet uit of het getal precies klopt.
Stap 3: Kies een eerste opzetzin die je gebruikt voor het eerste punt. De opzetzin heeft de opbouw: Ook al [vul hier je geformuleerde zin in van stap 1], accepteer ik mijzelf volledig. Het laatste gedeelte van de zin kan veranderen. Terwijl je deze zin drie keer opzegt, tik je tegelijkertijd op de zijkant van je hand onder je pink.
Stap 4: Vervolgens ga je elk punt af terwijl je dezelfde zin herhaalt van stap 3. De punten zijn:
Boven de wenkbrauw net naast het midden van het voorhoofd;
Aan de zijkant van het oog aan de buitenkant richting je slapen;
Midden onder je oog;
Op de cupidoboog tussen je neus en bovenlip;
Op het kuiltje tussen de onderlip en de kin;
Op het sleutelbeen;
Onder de oksel waar bij de vrouwen de BH-band loopt;
Bovenop het hoofd.
Stap 5: Als je alle punten hebt gehad haal je een keer diep adem.
Stap 6: Kijk vervolgens weer naar de schaal van 1-10, hoe zwaar voelt het probleem nu voor je?
Stap 7: Als het nodig is kan je nog een rondje doen als de zwaarte nog niet erg is gedaald.
EFT bij chronische klachten
Als je last hebt van chronische klachten komen daar veel emoties bij kijken. Het hebben van pijn roept veel emoties op, maar ook emoties kunnen pijn veroorzaken. Door te kijken naar de emoties die er omheen en achter zitten, kan je meer grip krijgen op de klachten. Hier kan je zelf al goed mee aan de slag. Daarnaast kan het fijn zijn om hier samen met iemand mee aan de slag te gaan.
Tips om een start te maken
Vind je het lastig om een start te maken? Dan kunnen deze tips je mogelijk helpen om de stap wat gemakkelijker te maken.
Wil je eerst meer weten over EFT? Er zijn online veel boeken te vinden over EFT en gratis filmpjes om te volgen. Daarbij geeft de behandelaar de zinnen die jij vervolgens na kunt zeggen. Dit is vaak algemener, zodat het voor iedereen toegankelijk en toepasbaar is. Dit kan al verlichting geven.
Ga je voor het eerst zelf EFT thuis doen? Begin dan niet meteen met het grootste probleem, maar start met een kleinere situatie, zoals een lichte discussie die je met iemand hebt gehad. Zo kan je het gemakkelijk opbouwen.
Wil je de zinnen graag persoonlijker maken, maar weet je niet goed hoe? Een EFT-therapeut kan je hierbij goed helpen en je begeleiden. Wil je het toch graag zelf proberen? Begin dan met een tapping tree te maken over de situatie. Zo kan je dieper op de verschillende lagen ingaan.
Het belangrijkste is dat je bij jezelf blijft. Voelt het niet goed? Doe het dan vooral niet. Wil je het graag met begeleiding doen? Zoek dan een ervaren therapeut op. Het is jouw pad en jij bepaalt hoe jouw pad loopt.
Wil je graag eerst praten over wat het voor jou kan betekenen of hoe je hiermee kan beginnen? Neem dan vrijblijvend contact met mij.
Comments