top of page

In gesprek met Jacqueline: traumaspecialist



Jacqueline is een fijne behandelaar gespecialiseerd in trauma. Zij helpt mensen vanuit heel Nederland om trauma's te verwerken en weer contact te maken met zichzelf. In haar praktijk De Wijze Uil heeft zij al veel mensen geholpen. Jacqueline werkt onder andere met somatic experiencing, trauma opstellingen, EMDR, body drum release en met deelpersoonlijkheden. Zij vertelt over haar werkwijze en adviezen bij langdurige klachten.


Beginnen bij het lichaam

Voordat Jacqueline samen met degene die ze helpt de klachten gaat opsporen, besteedt zij altijd eerst aandacht aan het lichaamsbewustzijn. Samen kijken ze naar hoe de verbinding met het lichaam is. Dit doet ze door alle delen af te gaan waarbij diegene zelf klopt of wrijft over de lichaamsdelen. Hierdoor voel je bewust bij jezelf of er verdoving voelbaar is of juist spanning, waar voelt het ontspannen en prettig en waar zit juist ongemak, pijn of zelfs walging. Pas als er een goede verbinding is met het lichaam gaat ze samen met de cliënt op zoek naar een veilige plek in het lichaam. Is de verbinding er nog niet helemaal? Dan wordt er eerst gewerkt aan het herstel hiervan.


Laagje voor laagje dieper

De focus wordt eerst gelegd op een veilige plek op het lichaam en daarna op een gebied wat minder prettig voelt. Jacqueline helpt je om daar te focussen op wat er zit. Dit zorgt ervoor dat er een verbinding komt tussen emoties, beelden, gedachtes en lichaamssensaties. Alles wat je meemaakt zit namelijk vast in de cellen van ons lichaam. Door hier bewust aandacht aan te besteden, worden er steeds meer lagen van de ui eraf gepeld. Daarnaast helpt Jacqueline met het afmaken van vecht- en vluchtbewegingen die iemand niet eerder heeft kunnen afmaken. Zo kan de vastzittende energie het lichaam verlaten.


Het lichaam geeft boodschappen

Jacqueline legt uit dat er twee gebieden zijn waar je de signalen van je lichaam duidelijk kan herkennen. Aan de ene kant heb je de bevriezing van het lichaam of de collapse. Daarbij zie je dat iemand slappe ledematen heeft en een verdoofd gevoel, er is geen of weinig energie, je kan je depressief of lusteloos voelen, je kan een wit-blauwige huid hebben, een koud gevoel in de ledematen en er kan dissociatie zijn (uit het lichaam gaan). Dit komt vanuit de dorsale vagus, een gedeelte van het zenuwstelsel.


Aan de andere kant zit het gebied van het sympathische zenuwstelsel met de vecht- en vluchtreactie. Daarbij kan je heel alert zijn, actief, gespannen en rusteloos, snel geïrriteerd, overprikkeld of angstig en paniekerig, je ziet wijde pupillen, veel bloed gaat naar de spieren die strak en gespannen zijn, er kan jeuk zijn over het hele lichaam en het lichaam is actief om te vechten of te vluchten.


Daarbij is het volgens Jacqueline ook belangrijk om stil te staan bij een derde gebied van het zenuwstelsel, genaamd de ventrale vagus. Dit gebied is actief wanneer we iets zien waar we ons goed bij voelen, een fijn gevoel hebben of ons hart open van gaat staan. Dit gebied kunnen we actief inzetten om weer dichter bij onszelf te komen.


Het lichaam begint bij een stressreactie altijd met de vecht- en vluchtreactie. Wanneer dit niet blijkt te werken, gaat het lichaam aan de noodrem trekken en ontstaat de bevriezing van het lichaam en de collapse. In deze fase is er geen of weinig verbinding meer met het lichaam en kan dissociatie intreden. Als iemand te lang in deze fase blijft en de onderliggende vecht- en vluchtenergie hierdoor nog niet is ontladen, kunnen er auto-immuunziektes en andere ziektes optreden. Dit komt doordat er geen verbinding meer met het lichaam is.


Blokkades in jezelf

Het lichaam weet precies waar wat is opgeslagen. Soms komen klachten door traumatische ervaringen in de jeugd, soms door later opgedane ervaringen. Het lichaam weet precies wat er aan de hand is, dus daar zit alle wijsheid. Volgens Jacqueline is het dus van belang om steeds weer verbinding te maken met het lichaam en via deze weg de oorzaak te achterhalen. Blokkades die zij vaak ziet bij mensen is dat zij geen verbinding meer met het lichaam hebben (verdoofd lichaam wat vaak koud voelt), dissociatie, geen levensenergie meer voelbaar, lusteloos zijn, depressie, darmklachten. Jacqueline legt uit dat dit vaak voorkomt als je te lang zonder resultaat in de vecht- en vluchtreactie hebt gezeten.


Het belang van werken aan je trauma

Bij trauma gaat volgens Jacqueline de volgende zin niet op: de tijd heelt alle wonden. Dit is wel bij rouw het geval. Bij trauma verergeren de klachten als deze niet behandeld worden. Soms kan een trigger pas veel later optreden terwijl iemand jaren lang geen last had, maar het lichaam slaat alles op (gelukkig ook de fijne herinneringen!). Denk aan een vrouw die seksueel misbruikt is in haar jeugd en die later een baby krijgt. Als dit een jongen is en zij hem moet verschonen, kan zij bijv. getriggerd raken door zijn geslacht aan te raken.

Contact maken met je lichaam

Haar advies is dan ook om te starten met elke dag verbinding maken met je lichaam. Dit kan je doen door elke dag stevig en liefdevol over je lichaam te wrijven. Je wrijft over alle delen van je lichaam totdat je voelt dat alles weer gaan stromen of tintelen. Voel daarbij altijd waar een veilige of prettige plek is in het lichaam. De pijn of het ongemak zit namelijk nooit overal. De verbinding met je lichaam wordt ook wel felt sense genoemd. Daarnaast is het goed zorgen voor je lichaam en daarmee jezelf van belang. Start met een gezonde leefstijl: gezonde voeding aangevuld met supplementen, veel bewegen en ontspanning.


Samenwerken met Jacqueline

Vind jij het verhaal van Jacqueline ook zo inspirerend en wil je graag met haar aan de slag? Je kan haar vinden op haar website of neem contact op via 06-14389168. Jacqueline is daarnaast te vinden in het EMDR register, via de website van het Atma instituut en via de huisarts of praktijkondersteuner in Alkmaar. Vanaf 18 jaar kunnen mensen met bijna alle klachten bij haar terecht, waarbij Jacqueline mensen met ernstig autisme, persoonlijkheidsstoornissen of psychoses helaas niet kan helpen met lichaamswerk.


Wil je graag meer lezen van Jacqueline? In 2023 komt het boek Spoorzoekers uit dat zij samen schrijft met historicus Rogier Overman. Dit boek gaat over trauma en het lichaam. Het boek is voor iedereen makkelijk leesbaar die hierin geïnteresseerd is en er staan ook tips en oefeningen in het boek.






127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Eerste hulp bij zelf massages geven

Na een lange werkdag kan je vaak wel een massage gebruiken. Nu is het niet altijd mogelijk om naar een masseur te gaan en kan het extra fijn zijn als jouw vriend of vriendin je een ontspannende massag

bottom of page