top of page
Foto van schrijverSabine Langedijk

In gesprek met Iris: ervaringsdeskundige


Ervaringsdeskundige, langdurige klachten, chronische klachten

Samen met Iris ging ik in gesprek over haar ervaring met langdurige klachten. Ongeveer tien jaar geleden zijn bij haar de chronische pijn- en vermoeidheidsklachten begonnen. Ze voelde zich daarvoor altijd al vermoeid. Na een periode intensief sporten, kreeg zij verschillende pijnen die niet meer weg gingen. Ook begon Iris te merken dat haar lichaam anders kon reageren op intensieve inspanning dan zij van andere mensen hoorde.


Wat ligt er achter de pijn?

Volgens Iris is het belangrijkste dat je je eigen lichaam leert kennen en gaat onderzoeken welke triggers de klachten aanwakkeren in jouw lichaam. Daarnaast is het van belang om te werken aan acceptatie. Soms blijft het nog een uitdaging. De acceptatie heeft haar geholpen om minder klachten te hebben. Ze stimuleert daarbij een professional in te schakelen als dit moeilijk is. Mindfulness is iets wat Iris veel heeft gebracht om goed voor zichzelf te zorgen. Ook ACT raadt zij aan.


De signalen herkennen

Iris merkt vaak bij zichzelf dat ze eerst vermoeider begint te worden. Ondanks dat ze een goede nachtrust heeft gehad. Vaak komen er dan pijnklachten bij die ze normaal niet zou moeten hebben, zoals pijnlijke armen, schouders, benen of voeten. Volgens haar is mindfulness een goede manier om beter naar die signalen te leren luisteren. Iris vertelt dat mindfulness je leert hoe je in het hier en nu leeft en ook hoe je kan observeren wat er speelt in jouw hoofd en lichaam. Het gaat er hierbij niet per se direct om dit te veranderen, maar het leert je heel goed om de signalen te herkennen. Iris denkt ook dat het kan helpen om het bij te houden en op te schrijven, zodat je steeds sneller je eigen signalen gaat herkennen.


Kies voor energiegevers

Iris benadrukt dat het van belang is om te kiezen voor energiegevers. Ga voor jezelf na wat jouw grootste energiegevers zijn: waar krijg je energie van, waar word je blij van? Ga je hier meer mee bezig houden en op focussen. Maak een lijstje met dingen die jou echt rust geven, bijvoorbeeld een avond netflixen in bed met lekker eten, of spreek met een vriendin af waar je je ook je hart bij kan luchten. Als je voor jezelf helder hebt wat jou het best kan helpen op momenten dat het teveel is, kan je daar ook makkelijker op terugvallen als je merkt dat je iets nodig hebt.


Met je lichaam aan de slag

Naast mindfulness is Iris nu zelf aan de slag met orthomoleculaire therapie, om ook goed voor haar lichaam te zorgen met de juiste voeding en eventueel supplementen. Zij benoemt daarbij dat het belangrijk is om op de darmflora te letten, omdat de darm/hersen link enorm sterk is en je darmen invloed hebben op veel processen in het hele lichaam (waaronder ook somberheidsklachten). Geef aandacht aan dingen die je rust brengen en je kunnen opladen. Daar hoort ook een passende sport bij. Het is van belang om te blijven bewegen en te zorgen dat je mobiliteit (zowel kracht als flexibiliteit) op peil blijft). Zoek een sport die bij jouw lichaam past en waarbij je na afloop niet uitgeput bent of een verergering van klachten merkt. Iris heeft gaandeweg geleerd dat low impact sporten als pilates, yoga, zwemmen en wandelen het best zijn voor haar.



11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page