top of page

Mindfulness bij chronische klachten


angst en depressie, chronische klachten, mindfulness

Mindfulness is een manier om meer rust in jezelf te krijgen en anders te kijken naar een situatie. Ik neem je mee in verschillende onderzoeken waaruit naar voren komt wat mindfulness voor je kan betekenen bij chronische klachten. Ik kijk daarbij naar angst en depressie. Dit zijn namelijk twee klachten die vaak voorkomen bij chronische klachten.


Angst en mindfulness

Uit studies is gebleken dat mindfulnesstrainingen angst kunnen verminderen doordat de deelnemers van de training hun aandacht kunnen verschuiven van de angstige gedachtes af. In een experiment dat is gedaan naar slachtoffers die seksueel misbruikt zijn in hun jeugd werd hun een mindfulness met meditatie training van acht weken aangeboden. Uit het resultaat bleek dat er een grote vermindering was in hun posttraumatische stress symptomen, angst en depressie. Daarbij was er ook een groot verschil te zien tussen het resultaat van een groep die de mindfulness training deed en de groep die uitleg kreeg over hoe mentale gezondheid werkt. De eerste groep had een grotere vermindering in PTSS symptomen blijkt uit het onderzoek van Krishnakumar, Hamblin & Lakshmanan uit 2015.


Depressie en mindfulness

Specifiek voor depressie is het Mindfulness Based Cognitive Therapy programma opgezet. De kernvaardigheid die daarbij wordt aangeleerd is je bewust te worden van gemoedstoestanden in moeilijke periodes die worden gekenmerkt door negatief denken en je hiervan los te maken. Daarbij is het uiteindelijke doel om anders om te gaan met de gedachtes, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen die normaal gesproken de terugval bij een depressie kunnen bevorderen beschrijft Segal en zijn collega's in 2013. Uit het onderzoek van Huijbers en haar collega’s in 2014 bleek dat het programma de kans op een terugval verkleint. Uit verschillende trials bleek dat de combinatie MBCT en normale therapie de kans op een terugval verlaagt met vierendertig procent.


Chronische pijn en mindfulness

Wanneer je kijkt naar chronische pijn, heeft de manier hoe je kijkt naar de klachten een grote invloed op hoe je het beleeft. Mindfulness kan hier een goede manier zijn om die blik op de klachten te veranderen. Mindfulness draait om leven in het hier en nu en acceptatie vinden. Dat betekent niet dat je de situatie niet kan veranderen en kan verbeteren. Het is erop gericht om de strijd in het hier en nu met jezelf en de klachten te staken.


Mindfulness en trauma

Mindfulness kan soms ook triggeren bij mensen. Het doen van rustige oefeningen waarbij de ogen dicht zijn of letten op de ademhaling kan veel raken. Daarom is er een methode ontwikkeld door David Treleaven genaamd Trauma Sensitieve Mindfulness. Daar wordt er gekeken naar het aanpassen van oefeningen om zo de triggers te voorkomen waar het kan.


Laagdrempelig aan de slag met mindfulness

Wil je op een gemakkelijke manier starten met mindfulness? Dan is de app Healthy Minds een aanrader. De app geeft een combinatie van mindfulnessoefeningen en wetenschappelijke onderbouwing van mindfulness. Daarbij kan je per oefening kiezen hoe lang je de oefening doet en of je de begeleiding van een man of vrouw wilt. Dit maakt het een vriendelijke app waar je al snel zelf mee aan de slag kan.




9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page