top of page

In gesprek met Yldou: de systemisch coach

Om meer inzicht te krijgen in langdurige klachten en het vanuit verschillende perspectieven te bekijken, ga ik in gesprek met verschillende behandelaren. Deze keer ging ik in gesprek met Yldou.


Even voorstellen

Yldou is systemisch coach en komt regelmaat mensen tegen met langdurige klachten. In eerste instantie komen mensen bij haar terecht omdat er "iets niet goed voelt".

Yldou, systemisch coach, langdurige klachten

Ze lopen steeds vaker tegen dezelfde dingen aan, raken vaak in conflict, hebben overspannen en/of burn-out klachten of weten misschien nog niet precies wat er is behalve dat er iets niet goed voelt. Dit kan zowel fysiek

als mentaal zijn. Maar als coach komen mensen in eerste instantie vaker met mentale klachten. Later blijkt dan vaak dat er ook fysieke klachten zijn.

Hoe een sessie ingestoken is

In haar sessies werkt Yldou met alles wat er is. Samen met de coachee werkt ze dan toe naar de helende beweging die gemaakt wil worden. Dit ‘alles wat er is’ betekent dat ze samen met de coachee kijk naar de diepere oorzaak van het vraagstuk. Ze vertelt: "Ik geef nooit zomaar advies of oplossingen die tijdelijk zijn, ik doe niet aan pleisters plakken. We gaan samen opzoek naar de diepere oorzaak en maken van daaruit de helende beweging die écht gaat helpen."

Dit doet ze door middel van gesprekken maar ook met behulp van lichaamswerk. Dit kan bijvoorbeeld een opstelling, een fysieke oefening of ademhalingstechniek zijn. Naast coaching is zij zich ook aan het ontwikkelen in massage technieken, omdat ze merk dat dit vaak een extra dimensie kan geven wanneer de fysieke klachten extra aandacht nodig hebben.

Langdurige klachten bij de systemisch coach

Yldou, systemisch coach, girl on the go, chronische pijn

Bij langdurige klachten zie je vaak een combinatie van psychische en fysieke belemmeringen, vertelt Yldou. De meeste mensen trekken pas aan de bel als de fysieke klachten dusdanig erg worden dat ze er niet of minder goed door kunnen functioneren. Als mensen niet al bewust met fysieke klachten bij haar binnen komen zijn die vaak wel zichtbaar. Na doorvragen blijkt dan ook regelmatig dat men daar al een tijdje mee loopt maar is de link tussen de mentale uitdaging en fysieke klachten nog niet gelegd.

Volgens haar zijn er altijd wel anderen dingen die afleiding geven waardoor het net niet erg genoeg is om écht mee aan de slag te gaan. Je merkt het vaak pas wanneer er stilte valt. Tijdens een vakantie, of leeg weekend en je instort. Pas dan merk je hoe moe je was en hoe erg je gebukt ging onder je klachten. Erkenning van die klachten, fysiek en/of mentaal is stap één. Geef toe dat het niet zo goed gaat, zeg hardop dat je pijn hebt of vermoeid bent.

De kracht van het lichaam

Ons lichaam is een prachtig instrument en een huis van onze emoties, vertelt Yldou. Soms weet je lijf zelfs eerder hoe je ergens over denkt dan je eigen brein. Als je bijvoorbeeld ergens ‘de rillingen’ van krijgt. En denk eens aan wanneer je echt gelukkig bent, of misschien wel verliefd, dat is niet iets dat je alleen weet dat is ook iets dat je voelt. Krijg je bijvoorbeeld vlinders in je buik of rode wangen? Of wanneer je groot verdriet hebt, waar in je lijf kun je dat voelen?

Stress is ook goed te voelen in ons lijf. Als de gevoelens/klachten langdurig aanhouden en structureel worden kunnen die zich vast zetten op die plekken in het lichaam. Bij langdurige stress klachten is ons lijf bijvoorbeeld non-stop op zijn hoede. Klaar om te vluchten of juist te bevriezen. Dit kan zich uiten in slaapproblemen, een onrustig lijf, een ‘trekkend oog’, constante spanning op spieren, verkramping, hoofdpijn, rugklachten en ga zo maar door. Mensen die bijvoorbeeld (te)veel hooi op hun vork nemen of zichzelf wegcijferen om er voor een ander te zijn krijgen vaak last van de onderrug, benen en of knieën.

Het leren herkennen van de symptomen

Yldou legt uit dat het van belang is om jezelf te trainen in de symptomen herkennen. Als je je ervan bewust bent dat je lichaam niet zomaar ergens pijn heeft en dat pijn niet de norm hoeft te zijn dan gaat het je opvallen wanneer er iets niet goed voelt. Soms voelt het nog niet eens als pijn, maar een ongemak. Dit kan zijn omdat je de pijn al zo lang draagt dat het niet (meer) voelt als pijn maar iets dat erbij hoort. Het helpt om je lichaam goed te leren kennen. Soms is juist het ontbreken van gevoel ook een teken. Je eigen lijf leren voelen is echt een aanrader.

Als in ondergoed voor de spiegel staan een stap te ver is raad ze je aan om in bed eens heel bewust je lijf te voelen. Hier zijn online veel meditatie verhalen voor te vinden die je kunt beluisteren. Daarin neemt de verteller je vaak mee langs je lichaam om tot rust te komen, maar je kunt het ook gebruiken om goed te voelen. Maar je kunt dit natuurlijk ook zelf doen.

Ga liggen, bij voorkeur in bed, en voel eens; hoe voelen je tenen, kun je ze goed voelen? Wat als je ze beweegt? Wat als je ze aanspant? En hoe voelt het als je loslaat? Hoe voelen je voeten? Hoe voelt de deken die op ze ligt? Hoe voelen de voet zolen? Hoe voelen je kuiten? Je knieën, je boven benen, je bekken… etc. Ga zo heel langzaam en met aandacht naar boven. Voel hoe spanning werkt, en ontspanning. Leer je lijf kennen ook als je bepaalde delen niet (goed) voelt, merk dat op, sta erbij stil. Ook dit zegt namelijk veel over het contact tussen jou en je lijf.

Een sterk terugkomend patroon als oorzaak

Yldou legt uit dat een veel voorkomende oorsprong van langdurige klachten een patroon is

dat zich al heel lang herhaald. Soms zelfs niet alleen in jouw eigen leven, vaak is het een patroon dat voorkomt in jouw gezin of zelfs verdere familie. Dit kan te maken hebben met generationeel trauma.

Yldou, systemisch coach, terugkerende patronen

Bij langdurige klachten helpt het daarom om de oorsprong verder te onderzoeken. Yldou

doet dat vaak in combinatie met een familieopstelling. Dit geeft niet alleen inzicht in hoe jij binnen jouw gezin je beweegt maar ook hoe

jouw ouders en/of voorouders zich hebben bewogen in hun leven en waar zij mogelijk een trauma of patroon onbewust hebben doorgegeven.

Samenwerken met Yldou

Wil je meer weten over Yldou haar werk als coach? Je kunt haar vinden via haar website, instagram of LinkedIn. Ze heeft geen vaste ruimte, maar ze is aangesloten bij coachhuis en werk in de randstad. Ze woont zelf in Utrecht, maar doet ook sessies in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page